tatlılar

Pavlova

3/27/2016 DerinliTatlar 2 Yorumlar



Tabanı mereng üzeri krema ve orman meyvelerinden oluşan hafif güzel bir lezzet, Pavlova...




Adını dönemin en önemli balerinden biri olan Anna Matveyevna Pavlova' dan alan bu tatlının hikayesi çok ilgimi çekmişti. Elele dergisinde okuduğum bu hikaye şöyleydi;


Zamanının en önemli balerinlerinden biri sayılan Anna Matveyevna Pavlova, 1926 yılında Yeni Zelanda ve Avustralya turnesine çıkar. Bu ziyaret Yeni Zelanda’da ‘yılın olayı’ sayılır. Rivayete gore, “Dansetmiyor, adeta uçuyor… ” denilen Pavlova’nın ÅŸerefine kaldığı otelin ÅŸefi bir tatlı hazırlamak ister. Balerinin bembeyaz tütüsünden etkilenen ÅŸef, bir balerin kadar hafif, kırılgan, narin bir tatlı yapmaya karar verir. 

Tütünün ana ÅŸeklini, tatlının ‘Fransız Bezesi’ne benzeyen tabanı oluÅŸturur. Ãœzerindeki krem ÅŸanti katmanı ise tütünün üzerini kaplayan ince kumaşı temsil eder. Ä°lk yapılan ‘Pavlova’da süslemede kullanılan kiwiler ise Anna’nın giydiÄŸi tütünün üzerindeki yeÅŸil gül yapraklarıdır. Tatlı o kadar çok beÄŸenilir ki, hem Yeni Zelanda’da hem Avustralya’da özellikle Paskalya gibi önemli zamanlarda kurulan kutlama sofralarında yerini alır. Hem Yeni Zelanda’nın hem Avustralya’nın milli tatlısı kabul edilen ‘Pavlova’ ile ilgi çeÅŸitli tarifler var.


Hikayesini okuduÄŸumdan beri yapmak için sabırsızlanmıştım. Takip ettiÄŸim yerli ve yabancı sitelerden denemelerim oldu. Damak tadımıza en çok dokunan tariflerine güvendiÄŸim sevgili Gamze Bursa' nın  Pavlova tarifi oldu.

Yaz günlerinde de hafifliği ve lezzetiyle içinizi serinletecektir...


Pavlova Tarifi

Malzemeler
  • Oda sıcaklığında 4 yumurta akı
  • 1 su bardağı toz ÅŸeker 
  • 3 çay kaşığı mısır niÅŸastası
  • 1 çay kaşığı sirke
Krema için;

  • 1 paket krema
  • 4 çorba kaşığı pudra ÅŸekeri
  • 300 gram Labne peyniri
  • Meyve (Damak tadınıza göre)
Hazırlanışı

  1. Fırını 180 dereceye ayarlayın.
  2. Yumurta aklarını, toz şekeri ve sirkeyi yüksek devirle kar haline gelene kadar çırpın.
  3. Karışıma mısır nişastasını da ekleyin ve biraz daha çırpın.
  4. Fırının sıcaklığını 110 dereceye düşürün.
  5. Pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine mereng harcını dökün ve içi çukur kalacak şekilde şekil verin.
  6. Fırına koyun ve 1,5 saat pişirin.
  7. Merenginiz piÅŸerken, krema malzemelerini bir kaba koyun.
  8. Çırpıcı yardımıyla iyice çırpın ve kremayı buzdolabına koyun.
  9. Taban yapacağımız mereng piÅŸip soÄŸuduktan sonra servis yapacağınız zaman kremasını ve meyvelerini de koyarak servis yapın. 




Sağlıklı, güzel günlerde ağız tadıyla yemeniz dileklerimle. Afiyet olsun.


2 yorum: